Čomu par ministru!

13 11 2010

Uznāca man vēlme atkal Ministru Kabinetu salīdzināt ar uzņēmuma struktūru. 

Pieņemsim, ka Ministru kabinets ir uzņēmums, valdību veidojošās partijas –  īpašnieki, savukārt, ministrijas – uzņēmuma nodaļas. Un tagad iedomājamies, ka uzņēmuma vadītajam (premjeram) ir nepieciešams atrast nodaļu vadītajus (ministrus)! Ko viņš darīs…?

Ko viņš darīs…? 1995. gads.

Uzņēmuma īpašnieki liks uzņēmuma vadītajam paņemt darbā viņa 2 reāli labus čomus, 1 sievas māsu, kas beigusi Universitāti un būs ekonomiste, 1 bijušo armijas čomu, vienu kaimiņu, kas sen atpakaļ aizdeva naudu grūtā brīdī, vienu nodaļas vadītāju pieņems arī uzņēmuma vadītājs, viņa bijusī kursabiedrene, labs cilvēks.

Kā uzņēmumam veiksies…? Labs jautājums. Iespējams, ka nereāli paveiksies, un visi šie cilveki neticamā kārtā būs trāpījuši savās vietās. Visdrīzāk – agrāk vai vēlāk – būs sūdi!

Ko viņš darīs…? 2010. gads.

Uzņēmuma vadītajs veiks konkursu, lai katrā no šīm pozīcijām izvēlētos maksimāli labāko kandidātu. Iespējams, ka konkursu veiks ar iekšējiem spēkiem, taču visdrīzāk griezīsies pie kādas no top recruitment kompānijām, nezinu..  Amrop, Arico Reserv, Pedersen&Pedersen, Fontes utt, kas specializējušās uz vadošu pozīciju darbinieku atlasi. Ir gana liels varbūtības procents, ka šie atlasītie darbinieki būs profesionāļi – katrs savā nodaļas specifikā! Tie noteikti nebūs diletanti, jā, varbūt būs kāds brāķis, kāds sevi labi pārdot protošs resns kaķis, bet lielos vilcienos – tiks atlasīti profesionāļi, iespējams spēcīgākie tirgū pieejamie speciālisti!

Kā uzņēmumam veiksies…? 100% garantija nekad nav un nevar būt. Tad strādātu roboti. Bet iespējamība, ka šis uzņēmums darbosies veikmīgi – krietni veselīga.

Kāda ir atlase valdībā? 1995. gads…


Darbības

Information

Komentēt